Sådan sikrer du dig mod en falsk-positive graviditetstest

Sådan sikrer du dig mod falsk-positive graviditetstest resultater
Tror du at du er gravid, eller vil du gerne være det, så er der kun én måde at finde ud af det på: en graviditetstest. Testen kan enten foretages nede hos lægen, eller derhjemme med en graviditetstest, der kan købes både i supermarkeder, på apoteket og mange andre steder.

Hvordan virker en graviditetstest?

Der findes to forskellige former for graviditetstest i håndkøb. Begge produkter fås som stave, men den ene har et papir, der skal dyppes i et bæger, hvor den anden har direkte påførsel.
Strimmel-testen virker på den måde, at man skal tisse i et bæger, hvorefter man sætter strimlen ned i urinen. Herefter skal det stå lidt, før man kan aflæse resultatet.
Stav-testen er lidt nemmere at bruge, da man bare skal tisse direkte på den ene ende af staven, hvorefter resultatet kan aflæses efter den angivne tid.
Begge test virker ved at måle mængden af hCG i urinen, hvilket er et hormon, der produceres når en kvinde er gravid. I de første uger stiger mængden af hormonet markant og kan derfor måles ret hurtigt.

Det bedste resultat

Forsøger du at blive gravid, er det også vigtigt at tage testen korrekt, da den ellers kan vise både falsk-positiv og falsk-negativ. Falsk positiv kan opstå, hvis man ubevidst har haft en abort, men bliver testet en dag eller 2 efter, hvor man stadig har højt hormonelt indhold, eller hvis man lader testen ligge for længe.
En falsk-negativ test kan være resultatet af at have testet det første urin, da det kan indeholde markant lavere mængde af hormonet.

Vær derfor opmærksom på at:

Tisse lidt først
Vente til efter første menstruation efter undfangelsen
Ikke vente for længe med at læse resultatet
Teste om morgenen, da det giver det mest præcise resultat
Altid at få resultatet bekræftet hos egen læge