Hvordan forklarer man børn om døden?

Døden er et svært emne at tale om, ligemeget om man er ung eller gammel. Desværre kommer døden aldrig på et rigtig tidspunkt, det tidspunkt findes simpelthen ikke.
Men børn forstår måske ikke rigtig ordet døden, eller forstår i det hele taget ikke det som lægger bag det store ord.

Skal børn forklares om døden?

Alle vil en eller flere gange i livet, opleve at nogen omkring en går bort. Derfor er det store spørgsmål, om ens barn skal forklares om døden eller selv skabe forståelsen igennem opvæksten.
Mange børn vil blive skræmt over, når en i ens omkreds går bort. Derfor kan det være en god ide at forklare barnet om døden og hvad der egentlig sker, når en af ens kære går bort.

Spørgsmålet er så, om barnet skal have en bestemt alder for at få forklaret om døden. Det afhænger dog meget af barnets generelle forståelse samt forståelsen for hvad der sker i livet. Det er derfor en god ide, at tage snakken med barnet, når en person er blevet uhelbredelig syg eller går bort. På denne måde kan der tages udgangspunkt i, hvad der sker lige nu i barnets liv. Dette vil skabe mere forståelse samt ro i situationen.

Den svære forklaring

Når du ønsker at forklare dit barn om døden, er det en god idé først at forklare baggrunden for hvorfor personen er gået bort. Derudover kan du også forklare barnet, hvad i tror på sker efter døden eventuelt ud fra religion eller livsopfattelse. Det vil også være en god ide, at fortælle barnet om tiden efter døden, hvad er f.eks. en begravelse og hvad skal der ske efter perioden i sorg?
For at barnet skal få en mest mulig naturlig forståelse for døden, samt undgå at skræmme barnet. Så lad være med, at få døden til at lyde som noget skræmmende – men hellere som en naturlig del af livet.